Teraz w Polsce i w krajach pierwszego świata ludzie już nie mają takiej zmartwień. Mają jednak inne zmartwienia, z czego doskonale zdają sobie sprawę osoby wykonujące zawód dietetyka. Bardzo duża dostępność żywności spowodowała jednocześnie że ludzie jedzą niezdrowo. Jedzą potrawy, które zawierają bardzo dużo przetworzonych elementów takich jak tłuszcze Trans i są ubogie witaminy czy mikroelementy.
Zbytnio się obżeramy
Niestety lubimy jeść fast foody w niewielkich restauracjach, które są tanie a nawet smaczne, ale niekoniecznie zdrowe. Nie mamy czasu na ugotowanie sobie samemu albo zamówienie żywności o dużo lepszej jakości, która też jest droższa. To wszystko powoduje, że dietetycy mają pełne ręce roboty. Otyłość i nadwaga stały się bardzo dużym problemem.
Kiedyś ludzie nie mieli co jeść. Teraz mają za dużo żywności. Przeciętne zapotrzebowanie kaloryczne dorosłego mężczyzny to 2300 kalorii a potrafi on wszamać nawet trzy tysiące dziennie. Gdy to słyszy dietetyk, od razu łapie się za głowę i zastanawia się jak można tak żyć. Niestety przetworzona żywność ma ta do siebie, że jest bardzo skondensowana i niewielka jej wagowa ilość jest bardzo kaloryczna.
Konsekwencje tego są wiadome
To powoduje szybkie przybieranie na wadze, które zauważy nie tylko dietetyk, ale również otoczenie. Jeśli mamy nadwagę koniecznie powinniśmy udać się do dietetyka który pomoże nam zrzucić pełne kilogramy i powie nam jak powinniśmy się odżywiać aby żyć zdrowo.
Jest to bardzo istotne ponieważ już kilka zbędnych kilogramów mocno ogranicza nam komfort życia oraz przyczynia się do chorób związanych z sercem oraz układem odpornościowym. Nadwaga wpływa bardzo niekorzystnie na zdrowotność, a otyłość wręcz ją niszczy. Przyzna to każdy dietetyk oraz inne osoby związane z medycyną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz